KASIMIR EN KAROLINE
2000 - ÖDÖN VON HORVÁTH - Vertaling: GERRIT KOUWENAAR - Regie: GUY CASSIERS
RO Theater - Seizoen: 1999/2000

Kasimir en Karoline zijn verloofd en we ontmoeten hen op een kermis in München. Maar er hangt spanning in de lucht omdat Kasimir zijn baan heeft verloren. Karoline maakt een praatje met een vreemde. Kasimir loopt een bevriend koppel tegen het lijf waarvan de man extreem hatelijke uitlatingen doet ten opzichte van vrouwen. Het is het begin van een keten van ontmoetingen, pijnlijke misverstanden, breuken en meedogenloze ontmaskeringen.

Ödon van Horvath (1901-1938) was een chroniqueur van zijn tijd. In zijn stukken ontmaskert hij de dubbele moraal, de liefdeloosheid, de vulgariteit en het egoïsme van een samenleving die zich langzaam ontwikkelt in de richting van het fascisme. Een samenleving ook die haar waarden kwijtspeelt en dromen en verlangens laat overwoekeren door kleinheid en frustraties. Guy Cassiers regisseert dit liefdesdrama dat tegelijkertijd maatschappelijk actueel is. Met Rotjoch, vorig jaar te zien in Dubbelspel, werd Guy Cassiers geselecteerd voor het Theaterfestival 1999.

Spelers: Tjebbo Gerritsma, Esther Scheldwacht, Waldemar Torenstra, Reinout Bussemaker, Chris Tieleman, Stefan de Walle, Guus Dam, Isabella Chapel, Nadja Hüpscher