Begeleiden

© Martijn Beekman

Ik heb vanaf dat ik op de toneelschool zat naast het spelen altijd al begeleid en geregisseerd. Omdat ik het heel leuk vind om op meerdere manieren iets over te kunnen dragen.
Niks mooier dan een gesloten kind tijdens een theaterles te zien open bloeien, aangeraakt te zien worden door een mooie tekst, een spelsituatie of de ander.

Dat “begeleiden” doe ik op verschillende wijzen: bij de jeugdtheaterschool in Den Haag maar ook bij amateurtoneel, basisschool, op eigen initiatief of persoonlijke begeleiding en advies voor audities, toelatingsexamens en presentaties.

In 2000 regisseerde ik drie jaren achtereenvolgens het Poetry International Festival voor kinderen in Rotterdam. Ik deed in die tijd ook een supervisie bij Dansateliers in dezelfde stad.

Vanaf 2002 was ik tevens werkzaam bij jeugdtheaterschool Rabarber in Den Haag waar ik les gaf maar ook een aantal regies deed waaronder IepJa zuster, Nee zuster en Onder het melkwoud.

Ik gaf twee jaar workshops op het Cinekidfestival en regisseerde in 20008 de laatste van de Indische Trilogie: Circus Bronbeek. Tussendoor begeleid(de) ik oud-leerlingen voor hun toelatingsexamen voor de toneelschool.

In 2009 regisseerde ik Nachtasiel van Maxim Gorki bij het Vrijtheater in Den Haag.

In 2010 en 2011 gaf ik workshops De vloer op aan het tussenjaar van Rabarber en ik maakte met de 6e klas van de Vrije School de Wonnebald, de toenmalige klas van mijn jongste zoon, hun afscheidsvoorstelling De Midzomernachtsdroom.

In februari begeleidde ik de afstudeervoorstelling van Denise Aznam aan de HKU. Daarna is de solo van Denise Aznam geselecteerd voor het ITS festival 2013 in Amsterdam.

Aansluitend zat ik een aantal  jaar in de eindexamencommissie bij de HKU. Daarna volgden er meer eindexamensolo’s die ik begeleidde en regisseerde. Bij Lastige Ouders, een voorstelling van Pieter Tiddens en Marike van Weelden deed ik de eindregie. Op dit moment begeleid ik mijn zoon Billy de Walle met zijn eindexamensolo ‘ Opeens’ op de HKU.