DE EEUW VAN MIJN MOEDER

mei 2021
De eeuw van mijn moeder is een familieverhaal over de emigratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef een nieuwe voorstelling over zijn moeder, gespeeld door Esther Scheldwacht. We hopen dat de theaters eind mei open zijn, zodat we de voorstelling aan je kunnen laten zien.

Lees verder >>

DE STILLE KRACHT

14 NOV ’20 T/M 28 NOV ’20
ITA-ENSEMBLE / IVO VAN HOVE

ITA speelt door. Op 27 november presenteren we de livestream van De stille kracht. Rechtstreeks live vanaf het Leidseplein bij u in de woonkamer.

De stille kracht is een meeslepend verhaal over de misverstanden en het onbegrip tussen culturen, en ook tussen naaste familieleden. De ondergang van Otto van Oudijck maakt ons pijnlijk bewust van de onmogelijkheid om de ander volledig te doorgronden.

Lees verder >>

TIEN TOPMONOLOGEN

Wat waren nu de beste monologen van de afgelopen pak ’m beet veertig jaar? Direct te binnen schieten onder meer Happy Days van Samuel Beckett en Liefhebber van Gerardjan Rijnders. Maar er is één probleem: in die stukken spelen meerdere acteurs mee, al hebben ze niet of nauwelijks tekst. Die vallen dus helaas af. Na scherpe schifting blijven tien titels en solisten over:

U bent mijn moeder door Joop Admiraal/Werktheater.

Twee stemmen naar Pier Paolo Pasolini, door Jeroen Willems.

Samenloop van omstandigheden door Saman Amini.

Missie door Bruno Van den Broecke/KVS.

The Sunshine Show door Esther Scheldwacht. Thaise ladyboy over het leven aan de rand van wat nog een menselijk bestaan is.

Rinus van Rob de Graaf door Nieuw West.

La voix humaine door Halina Reijn.

Jihad van liefde door Mohammed Azaay, geschreven door Sarah Ringoet op basis van het gelijknamige boek van Mohamed el Bachiri.

Dagboek van een gek van Gogol door Henk van Ulsen.

10 Kijk mama, ik dans door Vanessa Van Durme.

Lees het hele verhaal hier >>

HAPPY DAYS

Samuel Beckett – Esther Scheldwacht en Kees Hulst als Winnie en Willie

Kees Hulst (links) en Esther Scheldwacht (rechts) Beeld Valentina Vos

Esther Scheldwacht is een uitermate expressieve actrice die met mimiek en stem emotioneel kan uitpakken. Zeer geschikt dus voor deze klassieker van Beckett waarin hoofdpersoon Winnie begraven is in een hoop zand, als metafoor voor de naderende ondergang. De tijd dringt, niet alleen voor haar maar voor de hele schepping, en intussen probeert ze met de moed der wanhoop optimistisch te blijven. Haar man Willie scharrelt bijna woordloos om haar heen, en Kees Hulst kan schitterend woordloos spelen, zoals ook bleek uit de tv-serie Hendrik Groen. Ideaal koppel dus voor dit hoopvolle noodlotsdrama.

Lees hier het hele artikel.

Hulst en Scheldwacht speelden eerder al prachtig samen in Hoe mooi alles (2015) en Laatste paar dagen (2018).